Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Top 5 Deadly Accidents in Rock


Αυτή τη φορά θα πούμε για ένα πιο μαύρο θέμα. Με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ημέρα που μας άφησε ο κύριος που κατέλαβε τη πρώτη θέση για αυτή τη λίστα, θα μιλήσουμε για τα ατυχήματα που σημάδεψαν τη Rock και τη Metal σκηνή. Και πριν προλάβετε να πείτε “μα δεν έβαλες τον .... “ θα πούμε για ατυχήματα και ΟΧΙ για θανάτους από αλκοόλ, ναρκωτικά, αυτοκτονίες κτλπ γιατί πέντε θέσεις δε θα έφταναν ούτε για πλάκα. Πάμε λοιπόν...

Top 5 Θάνατοι στη Rock


Νούμερο 5

 Criss Oliva
(3 Απριλίου 1963 – 17 Οκτωβρίου 1993)

Ο πρώτος κιθαρίστας (και συνιδρυτής μαζί με τον αδερφό του) των Savatage και συνυπεύθυνος για την “χρυσή εποχή” των Savatage. Είναι συνυπεύθυνος μεταξύ άλλων για τα άλμπουμ “Sirens”, “Hall of the Mountain King ”, ”Edge of Thorns” και το All-Time Classic “Gutter Ballet”.
  Στις 17 Οκτωβρίου ο Criss μαζί με τη γυναίκα του μπήκαν στο Mazda RX-7 και ξεκινήσαν για ένα φεστιβάλ που γινόταν σε μια πόλη της Florida. Στο δρόμο τους όμως θα συναντούσαν έναν τύπο με 7 καταδίκες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ... O Criss βρήκε ακαριαίο θάνατο στη μετωπική σύγκρουση...

  Ένα μήνα περίπου αργότερα τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας έδωσαν μια συναυλία προς τιμήν του. Κανείς κιθαρίστας δεν ανέβηκε σε εκείνη τη σκηνή και η μόνη κιθάρα που εμφανίστηκε ήταν η άσπρη κιθάρα του Criss στολισμένη με λίγα τριαντάφυλλα στο λαιμό στο σημείο που συνήθως στεκόταν o Criss Oliva







Νούμερο 4

Cozy Powel
(29 Δεκεμβρίου 1947 – 5 Απριλίου 1998)


Ένας από τους drummer θρύλους με βιογραφικό που πολύ πολύ σπάνια συναντας. Μεταξύ πολλών άλλων είχε παίξει για τους “MSG”, “Rainbow”, “Whitesnake”, “Thin Lizzy” και “Black Sabbath”, επίσης είχε συμμετάσχει και στα προσωπικά projects των Gary Moore και Brian May. Ο τύπος είχε γράψει ιστορία όχι αστεία...

 Στις 5 Απριλίου του 1998 όλα πήγαν στραβά για τον Cozy Powell... Οδηγούσε το Saab 9000 σε μια εθνική λίγο έξω από το Μπρίστολ, έτρεχε με 170 χλμ/ώρα, χωρίς ζώνη ασφαλείας, μιλώντας στο κινητό με τη γυναίκα του, σε χάλια καιρό και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι αστυνομικοί βρήκαν αποδείξεις που έδειχναν οτι το πίσω ελαστικό του αυτοκινήτου είχε τρύπα και σιγά σιγά έχανε αέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το λάστιχο να σκάσει απότομα κάνοντας τον Cozy Powell να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να του κοστίσει τη ζωή.

  Έφυγε στην ηλικία των 50 χρονών έχοντας συμμετάσχει σε τουλάχιστον 66 άλμπουμ και έχοντας επηρεάσει αμέτρητους drummers ανα την υφήλιο.








Νούμερο 3




Το αεροπορικό ατύχημα των Lynyrd Skynyrd
(20 Οκτωβρίου 1977)

Το 1964 μερικά σχολιαρόπαιδα από το Jacksonville της Florida σχημάτισαν μια μικρή μπάντα και άρχισαν τα τζαμαρίσματα. Μετά από πολλές αλλαγές ονομάτων κατέληξαν στο “Leonard Skinner” το οποίο ήταν ειρωνική αναφορά στον γυμναστή του σχολείου και το οποίο λόγο της προφοράς κατέληξε να γράφεται Lynyrd Skynyrd.

Μετά από διάφορες μικρές συναυλίες και νίκες σε τοπικά “Battle of the Bands” ήρθε η αναγνώριση και το συγκρότημα που μεσουρανούσε στα 70’s έγινε γνωστό για τον Southern ήχο του και μεταξύ άλλων μας έδωσε την αθάνατη επιτυχία “Sweet Home Alabama”.
  Λίγες μόνο μέρες μετά τη κυκλοφορία του δίσκου “Street Survivors” το συγκρότημα γυρνούσε από μια συναυλία στη Louisiana με ένα μισθωμένο αεροπλάνο Convair CV-300. Κάπου πάνω από ένα δάσος στο Mississippi το αεροπλάνο μένει από καύσιμα και παρά τις ενέργειες των πιλότων για αναγκαστική προσγείωση σε ένα μικρό ξέφωτο το αεροπλάνο συγκρούστηκε στο έδαφος.

 Μαζί με έναν τεχνικό και τους πιλότους τον θάνατο βρήκαν και οι Ronnie Van Zant, Steve Gaines και Cassie Gaines. Τα υπόλοιπα μέλη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρούς τραυματισμούς. Αργότερα και μετά από παράκληση της συζύγου του Steve Gaines το αρχικό εξώφυλλο του άλμπουμ “Street Survivors” αποσύρθηκε, γιατί ;

Το εξώφυλλο απεικόνιζε το συγκρότημα περικυκλωμένο από φλόγες...








Νούμερο 2


 Randy Rhoads
(6 Δεκεμβρίου 1956 – 19 Μαρτίου 1982)

Σπάνια κάποιος με τόσο μικρή καριέρα αφήνει τόσο μεγάλη κληρονομιά στο χώρο της μουσικής. Ο Randy ξεκίνησε τη πρώτη του μπάντα από την ηλικία των 14, μετά από μερικές αλλαγές στα ονόματα η μπάντα αυτή αργότερα ονομάστηκε Quiet Riot. Η αναγνώριση όμως για τον Randy Rhoads ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν ένας άγνωστος κυριούλης έφτιαχνε το προσωπικό του συγκρότημα και έψαχνε κιθαρίστα. 

Το 1979 ο Randy Rhoads έγινε ο πρώτος κιθαρίστας του Ozzy Osbourne και με τη πρώτη κυκλοφορία άφησε τον κόσμο να παραμιλάει... Ο Randy Rhoads είχε ένα χαρακτηριστικό ήχο πράγμα που ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της εκπαίδευσης του στην κλασσική μουσική και της αγάπης του για τη Metal και σύμφωνα με τον Ozzy είχε μια ακόρεστη δίψα για εξέλιξη καθώς σε κάθε ευκαιρία στις περιοδείες έψαχνε δασκάλους κλασσικής κιθάρας για να μάθει ακόμα περισσότερα.

Στις 19 Μαρτίου του 1982 και αφού το συγκρότημα γύρναγε από την τελευταία συναυλία του Randy αποφάσισε να κάνει μια στάση για τη νύχτα σε ένα οίκημα το οποίο λεγόταν “Florida Coach” και στο οποίο υπήρχε ένας μικρός αεροδιάδρομος με μικρά εκπαιδευτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ένα απο αυτά τα αεροπλάνα άνηκε και στον οδηγό του πούλμαν ο οποίος είχε και δίπλωμα πιλότου. Με την ευκαιρία λοιπόν που τους δόθηκε ο οδηγός του πούλμαν πήρε τον πληκτρά της μπάντας για μια δοκιμαστική πτήση στη οποία όλα πήγαν καλά και το αεροπλάνο προσγειώθηκε ομαλά.

 Μετά ο οδηγός του πούλμαν έπεισε τον Randy να έρθει κι αυτός για μια βόλτα ο οποίος παρά τον φόβο του για τα αεροπλάνα δέχτηκε. Κατά τη δεύτερη πτήση ο πιλότος για πλάκα προσπαθούσε να περάσει κοντά από σταθμευμένο πούλμαν για να τρομάξει τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος που κοιμόντουσαν μέσα. Στη τρίτη προσπάθεια το αριστερό φτερό συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του πούλμαν και το αεροπλάνο ανεξέλεγκτο συγκρούστηκε στο γκαράζ μιας κοντινής έπαυλης. 

Ο Randy Rhoads βρήκε ακαριαίο θάνατο και έφυγε στην ηλικία των 25 χρονών αφήνοντας μας παρακαταθήκη τα σόλο από το “Crazy Train” και το “Mr. Crowley” που έχουν μείνει στην ιστορία.






Νούμερο 1


 Cliff Burton
(10 Φεβρουαρίου 1962 – 27 Σεπτεμβρίου 1986)


Το 1982 σε ένα liveαδικο στο Λος Αντζελες είχανε πάει οι άγνωστοι τότε James Hetfield και Lars Ulrich για να παρακολουθήσουν μια συναυλία και ίσως για να βρούν έναν ακόμα κιθαρίστα για τους νεογέννητους Metallica. Όταν στη σκηνή παίζαν οι Trauma ο James και ο Lars εντυπωσιάστηκαν από το παίξιμο του Cliff και αργότερα εντυπωσιάστηκαν ακόμα περισσότερο όταν κατάλαβαν οτι ο Cliff αντι για κιθάρα έπαιζε μπάσσο. 

Ο Cliff είχε έναν ήχο πολύ πρωτότυπο και μελωδικό ειδικά για το είδος του Thrash Metal και ήταν ένας από τους ελάχιστους μπασίστες που χρησιμοποιούσαν εφέ και πεταλιέρες πράγμα που εκείνη την εποχή ήταν χαρακτηριστικό μόνο για τους κιθαρίστες.

 Αφού τα βρήκαν όλα οι Metallica με τον Cliff στην σύνθεση τους κυκλοφόρησαν τα “KillEm All”, “Ride the Lightning” και τον δίσκο θρύλο “Master of Puppets”, τρεις δίσκους ορόσημο για το Thrash Metal και γνώρισαν απίστευτη επιτυχία αλλά όλα θα άλλαζαν τη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1986...

  Οι Metallica εκείνη τη περίοδο περιόδευαν για το “Master of Puppets” κάπου στη Σουηδία και είχαν ήδη παραπονεθεί οτι το πούλμαν ήταν πολύ άβολο και δεν είχε αρκετά κρεβάτια. Ο Kirk Hammet και ο Cliff  τράβηξαν χαρτιά για να δούνε ποιος θα κοιμηθεί στο κρεβάτι που είχε μείνει. Ο Kirk τραβάει ένα φύλλο το δείχνει στον Cliff ο οποίος με τη σειρά του τραβάει το “Ace of Spades” κερδίζοντας έτσι το παιχνίδι και διαλέγοντας το “προνομιακό” κρεβάτι δίπλα στο παράθυρο... Το επόμενο πρωί και ενώ ο Cliff ακόμα κοιμόταν, το πούλμαν βγήκε εκτώς δρόμου και ανατράπηκε πάνω στο χώμα, ο Cliff κατα τη διάρκεια του ατυχήματος εκτοξεύτηκε έξω από το σπασμένο παράθυρο και στη συνέχεια καταπλακώθηκε από το πούλμαν. Ουσιαστικά ο Cliff κέρδισε στα χαρτιά τη θέση που του εξασφάλισε το θάνατο... 

Πολλά ακούστηκαν αργότερα για τις συνθήκες του ατυχήματος και ενώ ο οδηγός είπε οτι υπήρχε πάγος στο δρόμο η αστυνομία δε βρήκε πουθενά πάγο. Ο Hetfield μέχρι και σήμερα λέει οτι ο οδηγός είχε πιει παρ’όλα αυτά ο οδηγός βρέθηκε αθώος στην ακόλουθη δίκη. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν οτι μετά τον τραγικό θάνατο του Cliff οι Metallica δεν ήταν ποτέ ξανά οι ίδιοι.

 Το πιο γνωστό άλμπουμ των Metallica αργότερα κυκλοφόρησε χωρίς τίτλο με ένα μαύρο εξώφυλλο και έγινε γνωστό ως το “The Black Album” το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Cliff Burton. Πέρα από τους Metallica όμως πολλοί άλλοι αναφέρθηκαν στον Cliff μεταξύ τους ο Dave Mustaine των Megadeath που έγραψε το “In My Darkest Hour” προς τιμήν του καθώς και οι Anthrax που του αφιέρωσαν το άλμπουμ “Among the Living” αλλά και Metal Church που του αφιέρωσαν το “The Dark”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου