Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Top 5 αποτυχημένων μεταφορών από comics



Ξαναγυρνάμε μετά από πολύ καιρό με νέο θέμα


NERDATHLON

Nerdathlon ?

NERDATHLON

Αυτή τη φορά θα βγάλω το inner nerd που κρύβουμε όλοι μέσα μας... Θα μιλήσουμε για Comics, Video-Games, Super – Heroes και πολλά άλλα. Ποια comics έπρεπε να γίνουν ταινία, ποια κόμικ δεν έπρεπε ΠΟΤΕ να γίνουν ταινία ( ή τουλάχιστον όχι η ταινία που έγιναν), ποιός είναι ο πιο overpowered super hero και άλλα τέτοια σοβαρά ζητήματα...

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάτι απλό...




Top 5 αποτυχημένων μεταφορών από comics

Δε θα μιλήσουμε για τα ανούσια Catwoman, Elektra κτλπ. (η κόλαση έχει ένα μέρος ειδικά φτιαγμένο για τους δημιουργούς τους) ούτε για λεπτομέρειες του στυλ μα ο Kingpin είναι λευκός και θεόχοντρος γιατί στη ταινία είναι μαυρος και ντούκι ? By the way R.I.P. Michael Clarke Duncan ήσουν το πιο αγαπημένο ντούκι του Hollywood. Θα μιλήσουμε για comics που είχαν τα φόντα να γίνουν ταινιάρες και τα σκάτωσαν τόσο μα τόσο άσχημα που οι fans μετά θέλαν να βγάλουν τα μάτια τους.



Νούμερο 5
Green Lantern




Ναι οκ το δέχομαι δεν είναι και ο πιο διαδεδομένος ήρωας (αν και η σειρά Blackest Night – Brightest Day είναι από τις καλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει ) παρ' όλα αυτά ο Green Lantern είναι ένας ήρωας με απίστευτες δυνατότητες και εξίσου απίστευτα βαθύ σενάριο. Μιλάμε για ένα κόμικ που είναι γεμάτο σεναριακές ανατροπές τόσο όσον αφορά στον ήρωα και τη ψυχική του κατάσταση όσον αφορά και στην εξέλιξη τον υπόλοιπον χαρακτήρων της σειράς.

Το κακό είναι το Green Lantern ποτέ δεν είχε την αποδοχή που του άξιζε κι έτσι όταν ακούστηκαν τα νεα για την μεταφορά του σε ταινία λες οτι επιτέλους θα δούμε και κάτι διαφορετικό από το σύμπαν της DC που έχει στραγγίξει μέχρι τέλους τον Batman και τον Superman. To μονο που χρειαζόταν ήταν μια απλή και μέτρια μεταφορά πάνω στα βασικά στοιχεία του κόμικ, ΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ βέβαια.

Το γεγονός οτι η ταινία ξεκινάει σωστά μη σε μπερδεύει, η ταινία απλά πήρε μερικούς χαρακτήρες του κόμικ και τους πέταξε σε τυχαίες καταστάσεις αδιαφορώντας για την βαρύτητα των χαρακτήρων. Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλήσεις ένα σχετικά δυνατό cast και σχεδόν 2 ώρες για να δεις κάτι που έχεις ξαναδεί χιλιάδες φορές.

Ποιά είναι όμως τα χειρότερα σημεία της ταινίας ; Το γεγονός οτι ο χαρακτήρας έχει ένα δαχτυλίδι που μπορεί να δημιουργήσει τα πάντα και το μόνο που δημιουργεί είναι ένα σπαθί και ένα μυδραλιοβόλο, το γεγονός ότι χαρακτήρες όπως ο Sinestro απλά περνούν από τη ταινία και μένουν παντελώς ανεκμετάλλευτοι και τέλος οτι ο τελικός κακός είναι ο Parallax ένας από τους πιο δυνατούς κακούς του σύμπαντος της DC οπου κατασπαράζει πλανήτες ολόκληρους, τρέφεται από τον φόβο και είναι μια από τις αν όχι η μεγαλύτερη απειλή του σύμπαντος και ο χαρακτήρας απλά τον νικάει με 2 πολεμικά αεροσκάφη F-18... Είναι η χειρότερη ασθένεια των Super-Hero movies, θες ντε και καλά να χρησιμοποιήσεις των πιο βαρβάτο κακό που μπορείς ; Τέλεια ! Καν' το αλλά δώσε βρε μαλάκα και μια τελική μάχη που να αξίζει και να μη τελειώνει σε 2 λεπτά . Εκει που περιμένεις να γαμηθεί το σύμπαν τσουπ ! Πάρε δυό F-18 και οκ CUUUUUUUUUUUUUUUT.




Νούμερο 4
X-Men Origins : Wolverine



Τι να πρωτοπεί κάποιος για αυτή τη ταινία ; Είναι μια ταινία που κατάφερε κάτι μοναδικό ,προβλήθηκε το 2009 και φέτος κυκλοφορεί το “The Wolverine” το οποίο κάνει reset στη σειρά. Είναι σα να σου λέει το studio παραγωγής “Ε παιδιά κάναμε μαλακία πρέπει να το πάρουμε από την αρχή” και αυτό για μια ταινία που προβλήθηκε μόλις 4 χρόνια πριν...

Αλλά πέρα από τη πλάκα, ποια ήταν τα λάθη της ταινίας ; Μισό λεπτό να βγάλω το φτυάρι...
Ξεκινάμε από το κλασσικό λάθος του Hollywood, παίρνεις ένα καλό και δοκιμασμένο σενάριο ξέρεις από αυτά που είναι πρακτικά έτοιμα για γύρισμα και το πηδάς απ' όλες τις μπάντες. Παίρνεις ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Marvel και το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις είναι να παρουσιάσεις έναν αδιάφορο και κλισσαρισμένο πρωταγωνιστή που το μόνο που κάνεις είναι να πετάει μερικές “bad boy” ατάκες και να κόβει μερικές λαμαρίνες.

Το χειρότερο όμως είναι οτι δε τους έφτανε να ξεσκίσουν τον Wolverine αποφάσισαν να πετάξουν κι άλλους δυό χαρακτήρες στο μπλέντερ έτσι για το χαβαλέ. Παίρνεις τον Gambit (Remy LeBeau) ίσως τον πιο μούρικο και bad-ass αντιήρωα που υπάρχει στους X-Men (και προσωπικός αγαπημένος του συντάκτη) και απλά τον αναλώνεις σε μια ανούσια 5λεπτη εμφάνιση αντί να αξιοποιήσεις το τεράστιο background του (από τους λίγους X-Men για τους οποίους κυκλοφόρησε και αποκλειστική σειρά).

Το πιο ακατανόητο λάθος όμως ήταν στην επιλογή του αντιπάλου. Θα μπορούσες να βάλεις τον κλασσικό Sabertooth (αντί να τον κάνεις κομπάρσο), δε σ' άρεσε ; Θέλεις κάτι πιο ψαγμένο ; Θα μπορούσες να βάλεις τη Lady-Deathstrike που είναι και από τις λίγες γυναίκες που μπλέχτηκαν με τον Wolverine και έχουν μια κοινή ιστορία που όντως ξεκινάει από τα Origins του Wolverine. Αλλά όχι, εσύ προτίμησες να βάλεις τον Zombie-Deadpool...

ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ???? Τον Deadpool ? Αυτόν τον τύπο που εδώ έχει σαπίσει στο ξύλο τον Captain America, τον Spider-Man, τον Iron-Man και κρατάει το κεφάλι του Hulk ???




Έναν από τους πιο Over-Powered χαρακτήρες της Marvel (έχει επιζήσει τουλάχιστον 5 φορές αφού τον κάψαν ζωντανό και έχει επιζήσει και από δύο τρεις αποκεφαλισμούς οπού απλά ξανακόλησε το κεφάλι στο υπόλοιπο σώμα κι όλα μέλι γάλα) που είναι πρακτικά άτρωτος στις Mind-Control ικανότητες των υπόλοιπων μεταλλαγμένων ? Και εσύ μου λες οτι κάποιος κατάφερε και τον σκότωσε και τον μετέτρεψε σε ένα mind-controlled zombie (σκηνή που ούτε καν δείχνεις στη ταινία βέβαια...) και μετά τον έβαλε να παλέψει με τον Wolverine ?

Συγχαρητήρια κύριοι με μια ταινία καταφέρατε να ξεκάνετε όχι έναν, όχι δύο, αλλά τρεις από τους πιο γαμάτους χαρακτήρες της Marvel, ένα πραγματικό κατόρθωμα.






Νούμερο 3
X-Men 3 : The Last Stand


Προσοχή! Δε λέω για τα δύο πρώτα X-Men (όχι επειδή ήταν ταινιάρες, απλά σε σχέση με το τρίτο μέρος ήταν απλά αποδεκτά).
Το X-Men σαν κόμικ και ειδικά τη περίοδο που κυκλοφόρησε , όσο περίεργο κι αν ακούγεται είχε πολύ έντονο το στοιχείο του κοινωνικού σχολιασμού, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμικ που είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε. Μια ομάδα ανθρώπων που απλά γεννήθηκαν διαφορετικοί αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους ως φρικιά και κατώτερα όντα ? Sounds familiar ? Anyway θα μου πείτε και που κολλάει αυτό τώρα.
Απλά σκεφτείτε οτι το X-Men ήταν το πρώτο κόμικ στην ιστορία που ασχολήθηκε με τον ρατσισμό στην Αμερική και μάλιστα το πρώτο κόμικ στο οποίο αρχηγός του group ήταν η Storm, και όχι ο Cyclops όπως δείχνει η ταινία, μια μαύρη γυναίκα.

Τέλος πάντων, η όλη ιστορία ξεκίνησε το 2000 όταν κυκλοφόρησε και η πρώτη ταινία. Όπως είπα και παραπάνω αν και δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο είχε ψιλοπιάσει το νόημα. Είχε τα δύο αντίπαλα δέη Professor X και Magneto που ξεκίνησαν σα φίλοι απλά κάπου χωρίστηκαν και έγιναν εχθροί. Και έχεις και μια ομάδα μεταλλαγμένων, με πολλές πάρα πολλές απουσίες. Σαν ταινία μέτρια παρ' όλα αυτά μόλις ανακοινώθηκε οτι πάει για τριλογία λες οκ για ζέσταμα καλούτσικο ήταν οι υπόλοιποι χαρακτήρες θα μπουν στα άλλα δύο.

Έρχεται το δεύτερο και λες οκ πάλι Magneto αλλα αυτή τη φορά γίνεται πιο μεγάλη μάχη και έχεις και τον Wolverine σαν κεντρικό χαρακτήρα, αλλά πάλι πολλές οι απουσίες. Καλός ο Night-Crawler αλλά αυτός και η 2λεπτη εμφάνιση του Κολοσσού δεν φτάνουν για να καλύψουν το κενό του Gambit και των υπόλοιπων.

Και έρχεται το τρίτο , και λες λίγο ο τίτλος THE LAST STAND” λίγο η εμφάνιση της Phoenix, λίγο οτι στο trailer πήρε για μια στιγμή το μάτι κάποιον που φέρνει στον Archangel λες ΓΑΜΩΩ!!! εδώ θα έχουμε μακελειό, να δεις που θα σκάσει μύτη κι ο Apocalypse και θα γίνει της πουτάνας. Ευσεβείς πόθοι. Έγινε πάντως μακελειό... Χωρίς λόγο πεθαίνει ο Cyclops (σκηνή που δε φαίνεται στη ταινία), μετά η Jean Grey/Phoenix σκοτώνει τον Xavier και μετά ο Wolverine σκοτώνει την Phoenix (την πιο ισχυρή τηλεπαθητική μεταλλαγμένη του σύμπαντος Marvel) έτσι για να δώσει ένα δραματικό τόνο στο φινάλε ρε αδερφέ.

Και ο επίλογος ? Τίποτα , απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα με τους ανθρώπους να μην αποδέχονται τους μεταλλαγμένους συνεχίζει και υπάρχει, οι κακοί μεταλλαγμένοι είναι ακόμα ελεύθεροι και ουσιαστικά πεθάναν τρεις κεντρικότατοι χαρακτήρες (όπου σε κανένα παράλληλο σύμπαν της Marvel δεν γίνεται κάτι τέτοιο) με μηδενικό πραγματικά αντίκτυπο. Έτσι απλά.



Νούμερο 2
Batman & Robin



Κάνε ένα πείραμα, ξεκίνα στην παρέα σου μια συζήτηση για τις ταινίες Batman. Πολλοί θα ασχοληθούν με το ποιος από τους δύο Joker ήταν ο καλύτερος, πολλοί επίσης θα σου πούνε οτι το Batman Returns ήταν το καλύτερο, άλλοι θα σου πούνε οτι ο Nolan μεταμόρφωσε στο τελευταίο Batman τον Bane από αδιάφορο κομπάρσο σε τέλειο πρωταγωνιστή και ότι με το Batman Begins έθεσε τα θεμέλια για μια από τις καλύτερες τριλογίες που έχουμε δει, λίγοι θα σου πούνε οτι το Batman Forever σώθηκε επειδή έπαιζε ο Jim Carrey μέσα , αλλά κανείς, ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανείς δε θα βρεθεί να πει ένα καλό λόγο για το Batman & Robin.

Η ταινία που λίγο έλειψε να θάψει κινηματογραφικά τον Batman πραγματικά είχε αποτύχει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς που θα μπορούσε να αποτύχει μια ταινία. Η ηθοποιία ήταν επιεικώς απαράδεκτη από όλους (με μοναδική εξαίρεση τον κακόμοιρο τον Alfred),η επιλογή του George Clooney ως Batman(αλλά και ως action hero) τελείως άκυρη, των Mr. Freeze (ο οποίος υποτίθεται οτι είναι τρελή ιδιοφυΐα) τον έπαιζε ο Arnold Schwarzenegger και εμφανιζόταν ως ένα απλό ντούκι με περίεργη στολή και η Uma Thurman νόμιζε οτι έπαιζε σε μεταφορά του Batman σε σεξπιρικό θέατρο (πραγματικά ο ορισμός του over-acting θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο ρόλος της Poison-Ivy από την Uma Thurman).

Όμως η ηθοποιία δεν είναι το μόνο κακό. Τα εφέ ήταν τόσο γελοία που έμοιαζαν με τα βεγγαλικά που πετάνε 10χρονα αγοράκια το Πάσχα, τα σκηνικά για κάποιο μυστήριο λόγο ήταν γεμάτα με neon φώτα γιατί έτσι νόμιζαν οτι θα δώσουν gothic ατμόσφαιρα η σκηνοθεσία του Joel Schumacher ανύπαρκτη (η ταινία μοιάζει κυριολεκτικά λες και γυρίστηκε με ένα γύρισμα) και τα δήθεν χιουμοριστικά στοιχεία επιπέδου πολικών θερμοκρασιών (ακόμα στοιχειώνει τη μνήμη μου η Batcard Mastercard).

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο καλύτερος ηθοποιός σε αυτό το δίωρο βίντεοκλιπ να είναι ο τύπος που έκανε τον Bane μόνο και μόνο επειδή φορούσε μάσκα δε μίλαγε καθόλου και απλά έσπαγε πράγματα. Η τραγική ειρωνεία ; Ο Christian Bale είχε ζητήσει το ρόλο του Batman αλλά οι ιδιοφυΐες που προτίμησαν τον Clooney τον απέρριψαν γιατί όπως είπαν δεν ήταν Batman material...




Νούμερο 1
Spawn


Ειδικά στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν πολλοί τον Spawn γι' αυτό θα πούμε δυο τρία πραγματάκια πρώτα. Κάποια στιγμή στη Marvel δούλευε ο Todd McFarlane σαν σκιτσογράφος του Spider-man, εκείνη τη περίοδο μάλιστα κατάφερε να γίνει πασίγνωστος στον τομέα του εξαιτίας της εξαιρετικής δουλειάς του, o McFarlane όμως είχε το όνειρο να φτιάξει τον δικό του χαρακτήρα και να ξεκινήσει μια ολοκαίνουργια σειρά με πρωταγωνιστή κάποιον καινούργιο κι όχι έναν από τους κορεσμένους τότε χαρακτήρες της Marvel. Ξεκινάει λοιπόν τον Spawn ,χαρακτήρα που είχε έτοιμο από τα σχολικά του χρόνια ,φτιάχνει και μερικά προσχέδια και πάει να τα παρουσιάσει στη Marvel η οποία τα απορρίπτει με τη μία επειδή η σειρά ήταν πολύ βίαιη.

Ετσι ο McFarlane μαζεύει και δυο τρεις άλλους και αποχωρούν από τη Marvel με σκοπό να ιδρύσουν την Image Comics με κεντρικό ήρωα τον Spawn.


Ποια είναι όμως η ιστορία του Spawn ;

Όλα ξεκινάνε με τον Al Simmons , έναν στρατιωτικό-εκτελεστή που δουλεύει για μια μυστική οργάνωση των ΗΠΑ. Όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις ιστορίες μόλις ο Al εξυπηρετήσει τον σκοπό του ο διευθυντής της εν λόγο υπηρεσίας διατάζει τη δολοφονία του Al κι έτσι ο συνάδελφος του ο Chapel καίει τον δύσμοιρο Al ζωντανό. Ο τελευταίος επειδή δεν ήταν και κανένα παπαδοπαίδι καταλήγει στη κόλαση κι εκεί κάνει μια συμφωνία με τον δαίμονα Malembolgia προκειμένου να ξαναγυρίσει στη ζωή και να ξαναδεί τη γυναίκα του. Η συμφωνία έλεγε οτι ο Al θα ξαναγυρίσει ως Spawn και θα οδηγήσει το στρατό της κόλασης ενάντια στον παράδεισο. Ως συνήθως ο Al ξέχασε να διαβάσει τα μικρά γράμματα του συμβολαίου πριν το υπογράψει και επειδή οι δαίμονες δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά ο Malembolgia τον γυρίζει πίσω στη ζωή παραμορφωμένο (όπως ήταν το καμένο πτώμα του) 5 χρόνια μετά τη στιγμή της δολοφονίας του μόνο και μόνο για να βρει τη γυναίκα του παντρεμένη με το κολλητό του και με ένα παιδί που προφανώς δεν ήταν του Al.

Όλα αυτά διαδραματίζονται στα πρώτα δυο τρία τεύχη της σειράς και η σειρά κλιμακώνεται μέχρι και σήμερα που έχει φτάσει στο τεύχος 229.

Και πάμε τώρα στη ταινία. Ξεκινάμε από το κλασσικό, η ταινία χωρίς κανένα λόγο αλλάζει με το έτσι θέλω ένα τέλειο σενάριο. Τον Simmons αντί να τον σκοτώνει ο συνεργάτης του Chapel (ο οποίος δεν υπάρχει καν στην ταινία) τον σκοτώνει μια τύπισσα που δεν υπάρχει καν στο κόμικ γιατί ΠΡΕΠΕΙ σε κάθε περιπέτεια να υπάρχει μια γκόμενα με μαύρα κολλητά δερμάτινα, ο κολλητός του από μαύρος πράκτορας με βασικό ρόλο στο κόμικ γίνεται ένας λευκός γραφιάς που εμφανίζεται 5 λεπτά και ολόκληρη η ταινία αναλώνεται στα γεγονότα του πρώτου άντε και δεύτερου τεύχους αφήνοντας ανεκμετάλλευτα τα υπόλοιπα περίπου 100 τεύχη που είχαν βγει τότε.

Ο καλύτερος ηθοποιός που υπάρχει στη ταινία είναι ο “πάντα κομπάρσος” John Leguizamo. Τον κεντρικό ήρωα τον κάνει ένα ντούκι πρώην αθλητής πολεμικών τεχνών που μέχρι τότε η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν μερικές εμφανίσεις ως κασκαντερ και κομπάρσος και τον αντίπαλο του και διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας τον ενσαρκώνει ο “ξεχασμένος από τον Θεό” Martin Sheen. Και λες οκ περιπέτεια είναι δε χρειάζεσαι και οσκαρικούς ηθοποιούς αλλά βρε καταραμένε βάλε τουλάχιστον ένα μέτριο καστ.

Το κερασάκι στη τούρτα όμως ήταν οτι η ταινία πλασαριζόταν ως “The special effects movie of the year” (χμμμμ απο εκεί ίσως έπρεπε να είχα καταλάβει θα είχαν ξεσκίσει το σενάριο). Ε λοιπόν είχε μια πρωτιά όντως η ταινία στα special – effect, πρώτη φορά, και τελευταία, είδα σε ταινία πιξελιασμένα οπτικά εφέ... Η κάπα του Spawn ήταν λες και ήταν φτιαγμένη από αλουμινόχαρτο και τα υπόλοιπα εφέ της χρονιάς ήταν δυο-τρεις εκρήξεις και λίγο πράσινο υγρό.

Και θα μου πείτε καλά και είναι λόγοι αυτοί για να είναι στο Νο1 ?

Όχι

Ο λόγος είναι οτι σαν κόμικ το Spawn μπορεί άνετα να γεννήσει 2 γεμάτες τριλογίες χωρίς να κάνει κοιλιά πουθενά και αντ' αυτού πήραμε μια μπούρδα που έκανε τον Todd McFarlane να καταριέται την ώρα και την στιγμή που δε διάβασε καλά το συμβόλαιο παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων στη New Line Studios (ειρωνεία ε ; )

Πέρα από τη πλάκα όμως ο ίδιος ο McFarlane ανακοίνωσε οτι θα γυρίσει νεα ταινία Spawn όπου το σενάριο θα το έχει γράψει ο ίδιος, δυστυχώς όμως το project προς το παρών έχει παγώσει.
One can only hope εγώ όμως ακόμα κλαίω τα λεφτά που έδωσα για την Avant Premiere...

1 σχόλιο:

  1. To Batman and Robin θα έπρεπε να είναι μακράν το Νο 1! Τουλάχιστον το Spawn προσπάθησε και κάποιο χαρακτήρες έμοιαζαν στο κόμικ. Από κει και πέρα και για την εποχή που έγινε.. πάντως αν το προσπαθούσαν τώρα σίγουρα θα ήταν ποιο συμαζεμένο, τουλάχιστον από εφε κλπ. Ο McFarlane όλο γράφει το σενάριο και όλο στο περίμενε μας έχει, αντε να δουμε.. anyway, nice post ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή