Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Top 5 Ακυρης Κωμωδίας


Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στις ταινίες αυτή τη φορά όμως θα αλλάξω τον όρο Cult λόγο του είδους... Σήμερα θα μιλήσουμε για κωμωδίες, αλλά όχι για της κλασσικές κωμωδίες τύπου λίγο χαχαχα και στο τέλος ηθικό δίδαγμα τύπου η οικογένεια πάνω απ’όλα (βλέπε Click). Σήμερα θα μιλήσουμε για κωμωδίες τύπου χαααααααααααχαααααααααα πονάει η κοιλιά μου από τα γέλια, ξέρετε τις ταινίες που όλοι οι κρυόκολοι κριτικοί κινηματογράφου χαρακτηρίζουν ανώριμες, χωρίς βάθος και άλλες τέτοιες πίπες... Χωρίς άλλες καθυστερήσεις λοιπόν.


TOP 5 ΚΑΜΕΝΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ




Η αλήθεια είναι οτι η συγκεκριμένη λίστα με  δυσκόλεψε πάρα πολύ. Οι θέσεις είναι σχεδόν τυχαίες και κατέληξα μετά από πολύ ψάξιμο στις λεπτομέρειες της κάθε ταινίας (περίπου 5 λεπτά) αλλά χωρίς άλλη καθυστέρηση...






Νούμερο 5
The Big Lebowski







Ω θεοί! Οκ ας προσπαθήσουμε πάνω κάτω να δούμε τι γίνεται στη ταινία. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον JeffThe DudeLebowski. Όταν μια μέρα ο Dude γυρνάει σπίτι του τον περιμένουν δύο ντούκια και του λένε οτι η γυναίκα του Lebowski τους χρωστάει χρήματα, το πρόβλημα είναι οτι:
1)    Ο Dude ΔΕΝ είναι ούτε παντρεμένος ούτε έχει γκόμενα
2)    Ο Dude ΔΕΝ έχει δεκάρα τσακιστή γιατί είναι λίγο μπατίρης
Επειδή όμως τα ντούκια είναι πολύ συνεννοήσιμα αφού σαπίσουν στο ξύλο τον Dude και κατουρήσουν και στο χαλί του (έτσι για να αφήσουν το στίγμα τους) καταλαβαίνουν οτι βρήκαν τον λάθος Jeff Lebowski και έτσι φεύγουν σαν κύριοι από το σπίτι του Dude.

Αφού φτάσει στο σπίτι του Dude και ο φίλος του ο Walter (ένας μιλιταριστής, ρατσιστής εβραίος) τον πείθει να πάει να ζητήσει αποζημίωση για το χαλί του από τον κανονικό Lebowski ,ο οποίος είναι ένας ζάμπλουτος επιχειρηματίας με την απαραίτητη πρώην “μεγάλη” γυναίκα και την νυν “trophy wife” (Juliane Moore και Tara Reid αντίστοιχα), ο οποίος σαν σωστός ζάμπλουτος επιχειρηματίας αρνείται να πληρώσει το χαλί στον Dude και τον διώχνει από την έπαυλη του.

Για να μη πολυλογώ όμως και για να μη χαλάσω τη ταινία σε αυτούς που δεν την έχουν δει, ο Dude κάπως θα μπλεχτεί σε μια ανταλλαγή χρημάτων για απαγωγή για την οποία δεν έχει ιδέα τι γίνεται. Θα αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων κάτι Γερμανούς παραστρατιωτικούς κάτι ασιάτες που μοιάζουν με Yakooza ή Triads και μια παρανοϊκή πρώην σύζυγο.

Γιατί να την δώ; 
Γιατί παίζει ο θεούλης Jeff Bridges. Γιατί ο John Goodman στο ρόλο του τρελού-ρατσιστή-βετεράνου-εβραίου είναι απλά απολαυστικός. Και γιατί κάπου ανάμεσα στα γέλια θα φτάσεις να αναρωτιέσαι τι άλλο μπορεί να τύχει σε έναν άνθρωπο.


                








Νούμερο 4
Robin Hood : Men in Tights







Πολύ δύσκολη επιλογή η συγκεκριμένη. Είναι αδύνατο σε τέτοιο αφιέρωμα να μη βάλεις μια ταινία του Mel Brooks αλλά ποια απ’όλες ; Spaceballs ? Dracula : Dead and Loving It? Blazing Saddles ? Ετσι κατέληξα στο να επιλέξω την δικιά μου αγαπημένη του Mel Brooks (μιας και το blog είναι δικό ΜΟΥ).

Ελα υπάρχει κάποιος που δεν έχει καταλάβει τι σενάριο έχει η ταινία ; Φανταστείτε λίγο τον κανονικό μύθο του Ρομπέν των δασών και σε αυτό προσθέστε μερικές σκηνές περίεργου μιούζικαλ, εναν απίστευτα βλάκα ψηλό, εναν πορνοδιαστροφικό τυφλό και ένα ζευγάρι παπούτσια Nike Air Max και έχεις ένα απίστευτα ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα που μόνο ο Mel Brooks μπορεί να βγάλει.

Η ιστορία παραμένει η ίδια, ο Ρομπεν γυρνάει απο τις σταυροφορίες μπλα μπλα μπλα Μάριαν μπλα μπλα μπλα σερίφης του Νοτιγχαμ, απλά είναι τόσο μα τόσο αλλιώτικη που πρέπει να είσαι κλινική περίπτωση για να μη γελάσεις.

Γιατί να τη δω;
Γιατί πήρε ένα κλασσικό μύθο και του άλλαξε τα φώτα, γιατί δε θα σταματήσεις να γελάς σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και γιατί ένα δυο αστεία παρ’όλο που είναι τραγικά επαναλαμβανόμενα είναι τόσο έξυπνα τοποθετημένα στο σενάριο που και πάλι θα γελάς κάθε μα κάθε φορά που θα τα βλέπεις.



                              









Νούμερο 3
Airplane!







Ο Ted Striker ένας πρώην πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, που πλέον φοβάται να πετάξει, αποφασίζει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να μπει σε ένα αεροπλάνο για να ξανακερδίσει τη πρώην του (αεροσυνοδός στο επάγγελμα).
Κάπου στη μέση της πτήσης όμως μερικοί επιβάτες και μερικοί από το πλήρωμα (όχι οι σημαντικοί μόνο οι πιλότοι) θα πάθουν μια πολύ σοβαρή τροφική δηλητηρίαση (και ναι ως συνήθως είναι το ψάρι) και ο μόνος που μπορεί να προσγειώσει το αεροπλάνο είναι ο Ted Striker (χμμμ κανείς δε το είχε καταλάβει αυτό ε; ) .
Μα ρε Ορκ αυτό ακούγεται σοβαρό σενάριο, που είναι το αστείο ; Που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε.... Ο πρώτος πιλότος του αεροπλάνου είναι μάλλον παιδεραστής (ναι ναι ακόμα και αυτό φαίνεται αστείο στη ταινία), ο δεύτερος πιλότος είναι ο Kareem Abdul-Jabbar, ο αυτόματος πιλότος (auto-pilot) είναι μια φουσκωτή κούκλα που λέγεται Otto και ο μοναδικός επιβαίνων γιατρός είναι ο τιτατοντεράστιος Leslie Nielsen (R.I.P.) Τι άλλο χρειάζεσαι ;

Γιατί να τη δω;
Γιατί είναι η ταινία στην οποία ο θεός Leslie Nielsen κάνει το κωμικό του ντεμπούτο, γιατί ακόμα και τα ονόματα των πιλότων είναι φτιαγμένα για να σε κάνουν να γελάς, γιατί ο καραφλός τύπος στον πύργο ελέγχου είναι οτι πιο άκυρο έχει γραφτεί σε ρόλο ταινίας και γιατί είναι από τις λίγες ταινίες που δεν έχουν ούτε μια στιγμή σοβαρού σεναρίου.



          







Νούμερο 2
Top Secret!







Μετά από τη τεράστια επιτυχία που είχε το Airplane! οι δημιουργοί του (τρεις παρακαλώ) αποφάσισαν να ασχοληθούν και με την ναζιστική απειλή... Βοήθεια μας

Οι γερμανοί σε μια προσπάθεια να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο οτι κατά βάθος είναι καλούλιδες αποφασίζουν να επιτρέψουν στον αμερικανό τραγουδιστή Nick Rivers να δώσει μια συναυλία στη χώρα τους. Ο Nick , μια στυγνή αντιγραφή του Elvis Prisley , όμως λίγο πριν τη συναυλία γνωρίζει την Hillary Flammond και ξεκινάει ένα φλογερό ειδύλλιο, ο Nick όμως δε γνωρίζει οτι η Hillary είναι μέλος της γαλλικής αντίστασης στη Γερμανία...

Αφού λοιπόν οι αρχές πιάσουν τον Nick και αφού αυτός δραπετεύσει αποφασίζει να βοηθήσει την αντίσταση να απελευθερώσει τον πατέρα της Hillary από τη φυλακή τον οποίο ο Nick γνώρισε σαν συγκρατούμενο.
Άντε πάλι ρε Ορκ,  αυτό είναι σοβαρό και ενδιαφέρον σενάριο που είναι το αστείο ;
Εμμμμ οι δημιουργοί είναι ίδιοι με του Airplane!...Hellooo
Αν το Airplane! ήταν το πιο γαμάτο ξεκίνημα που θα μπορούσε να κάνει η ομάδα των Jim Abrahams και David & Jerry Zucker το Top Secret! ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση του τι θα ακολουθήσει (Το όνομα “Τρελές Σφαίρες” σας λέει κάτι ;).

Γιατί να τη δω ; 
 Γιατί κάπου ανάμεσα στην εμπόλεμη ζώνη αυτή η ταινία καταφέρνει να σατιρίσει ακόμα και τη γαλάζια λίμνη, γιατί η γαλλική αντίσταση είναι ο Du Quois, o Déjà vu και ο Mousse Chocolate (μαντέψτε ποιος είναι ο μαύρος) και γιατί δε μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος αυτής της ταινίας αν δεν την δεις.
  



            








Νούμερο 1
Monty Python and the Holy Grail







Όσο δύσκολο ήταν να αποφασίσω ποιες ταινίες θα καταλάβουν τις προηγούμενες θέσεις τόσο εύκολο ήταν να αποφασίσω ποια ταινία θα καταλάβει την πρώτη.

Αν δεν την έχετε δει σταματήστε οτι κάνετε ΤΩΡΑ πηγαίνετε στο Video Club της γειτονίας σας η όπου αλλού βρίσκετε τις ταινίες σας και δείτε τη.

ΤΩΡΑ!!!

Η ταινία παίρνει τον θρυλικό μύθο του βασιλιά Αρθούρου και του αλλάζει τα φώτα. Πετάει από το παράθυρο λεπτομέρειες και αδύναμους χαρακτήρες τύπου Morrigan, Mordred και Merlin και τους αντικαθιστά με τον μαύρο ιππότη, τους ιππότες που λένε ΝΙ και τους σοσιαλιστές Γάλλους. Ξεχάστε τη κυρά της λίμνης, το Άβαλον και το στρογγυλό τραπέζι και στη θέση τους βάλτε τη Holy Hand Grenade και το απίστευτα αιμοβόρο και θανάσιμο κουνέλι.

Η ταινία αγνοεί επιδεικτικά κάθε λογική και τα καταφέρνει τέλεια σε αυτό. Δε βγάζει κανένα απολύτως νόημα παρά μόνο άμα έχεις πάρει κάποιο συνδυασμό παραισθησιογόνων ναρκωτικών και μόλις τελειώσει δύο θα είναι τα αποτελέσματα.

1)    Η κοιλιά σου θα πονάει από τα γέλια
2)    Το κεφάλι σου θα πονάει από τη προσπάθεια να καταλάβει τι γίνεται

Γιατί να τη δω; 
 Γιατί πρέπει να είσαι νεκρός για να μη γελάσεις με αυτή τη ταινία, γιατί η συζήτηση με τα χελιδόνια και η ατάκα των γάλλων όταν ο Αρθούρος πρόσταξε να μπει στο κάστρο έχουν μείνει στην ιστορία και γιατί έχει μακράν και με διαφορά το πιο άκυρο τέλος που θα δείτε, απλά.