Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

TOP 5 CULT MOVIES Part 2 Horror


Συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε με το δεύτερο κομμάτι του ΜΕΓΑΛΟΥ αφιερώματος στις Cult ταινίες με το επόμενο είδος. Let me hear you scream!



TOP 5 CULT MOVIES
(Part II Horror)



Υ.Γ. υπήρχε μεγάλο δίλημμα για τον αν θα μπεί ή όχι ο Εξορκιστής αλλά αποφάσισα οτι θα μπεί σε άλλη λίστα...


Νούμερο 5
Let The Right One In



Η έκπληξη μας ήρθε από τη Σουηδία. Ίσως να μην είναι και η πιο τρομακτική ταινία που θα δείτε αλλά και μόνο η ατμόσφαιρα της ταινίας αξίζει για να τη βάλει στο νούμερο πέντε της λίστας.

Ο Οσκαρ ένα 12χρονο παιδί που μένει κάπου στη Στοκχόλμη είναι ο αγαπημένος στόχος των νταήδων του σχολείου. Ο Οσκαρ μιας και δεν έχει και πολλά ενδιαφέροντα περνάει τα απογεύματα του σχεδιάζοντας τρόπους για εκδίκηση αλλά όλα τα σχέδια του μένουν στη φαντασία του. Όλα αλλάζουν όμως όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ο Hakan μαζί με τη κόρη του Eli και τα δύο παιδιά αναπτύσσουν μια πολύ κοντινή σχέση παρά το γεγονός οτι η Eli είχε προειδοποιήσει τον Oskar οτι δε μπορεί να είναι φίλη του.΄

Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ότι φαίνεται...
Η Eli αποκαλύπτει στον Oskar οτι στη πραγματικότητα είναι βρυκόλακας κι οτι πρέπει να σκοτώνει ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσει. Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο όταν κάποιοι περαστικοί βρίσκουν ένα από τα θύματα της Eli και αρχίζουν κι έχουν υποψίες.

Γιατί είναι Cult; Γιατί ήρθε κυριολεκτικά από εκεί που δε το περίμενε κανείς. Γιατί κούνησε επιδεικτικά το μεσαίο της δάκτυλο στις πανάκριβες παραγωγές τύπου Twilight (στη πυρά) και έδειξε πως μπορείς να κρατήσεις τον ρομαντισμό χωρίς να χάσεις το Horror στοιχείο. Και γιατί από τα πρώτα 10 λεπτά νομίζεις οτι δε μπορείς να ανασάνεις μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της ταινίας.






Νούμερο 4
Rosemarys Baby



Μια ταινία που μας έρχεται απ’ευθείας από τη χρυσή εποχή των Horror Movies. Η ταινία ξεκινάει με την Rosemary και τον Guy, ένα νέο ζευγάρι που μόλις μετακόμισε στο καινούριο τους σπίτι. Η Rosemary είναι η τυπική γυναικούλα της δεκαετίας των 60s κι ο Guy είναι ένας μάλλον ατάλαντος νέος ηθοποιός. Στο καινούργιο τους σπίτι θα γνωρίσουν και τους γείτονες τους, τους Castevet που αν και στην αρχή τους αντιπαθούν ο Guy αργότερα αρχίζει και τους συμπαθεί. Ο Guy θα βρει δουλειά σε μια ταινία αφού ο κανονικός πρωταγωνιστής ανεξήγητα χάνει την όραση του.

Κι αφού όλα πάνε καλά για το νέο ζευγάρι ( καινούργιο σπίτι, καλή δουλειά κτλπ.) αποφασίζουν να κάνουν κι ένα παιδί... Κι εκεί όλα πήγαν κατα διαόλου (στη κυριολεξία).

Τη νύχτα που επιχειρεί το ζευγάρι να “πιάσει” παιδί η Rosemary λιποθυμά και βλέπει ένα περίεργο όνειρο στο οποίο ένας κύκλος από γυμνούς κάνει κάτι που μοιάζει σαν τελετή μαύρης μαγείας, παρ’όλα αφού συνέρχεται ο άντρας της εντελώς φυσιολογικά της λέει οτι έκανε τη δουλειά του γιατί δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία με αποτέλεσμα η Rosemary να μένει έγκυος. Η Rosemary κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χλομιάζει υπερβολικά και παρουσιάζει μια πολύ περίεργη συμπεριφορά (όρεξη για ωμό κρέας, συκώτια κοτόπουλου κι άλλα τέτοια όμορφα...).

Για να μη τα πολυλογούμε όμως μετά από αρκετό ψάξιμο η καλούλα κι αγαθούλα Rosemary βρίσκεται στο στόχο μιας σατανιστικής οργάνωσης η οποία απλά ήθελε να επισπεύσει λίγο την έλευση του αντίχριστου. (Μη μου πείτε οτι δε το είχατε καταλάβει από τον τίτλο κι οτι αυτό τώρα ήταν spoiler…)

Γιατί είναι cult; Γιατί την έχει σκηνοθετήσει η αυθεντία Roman Polanski. Γιατί ακόμα κι αν έχεις καταλάβει τι γίνεται από το πρώτο τέταρτο της ταινίας εξακολουθείς να θέλεις να τη δεις. Και γιατί η τελευταία σκηνή είναι ικανή να σου στερήσει τον ύπνο για αρκετές μέρες...








Νούμερο 3
In The Mouth of Madness



Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον John Trent, έναν αρκετά επιτυχημένο ερευνητή που τον έχει προσλάβει μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να βρίσκει αυτούς που προσπαθούν να διαπράξουν ασφαλιστικές απάτες.

Μετά από άλλη μια επιτυχημένη υπόθεση ο Trent δέχεται επίθεση από έναν μανιακό με τσεκούρι ο οποίος λίγο πριν προσπαθήσει να τον σκοτώσει τον ρωτάει “Do you read Sutter Cane ?” Αφού γλυτώσει λίγο αργότερα ο Trent δέχεται μια νέα υπόθεση, να ερευνήσει την εξαφάνιση του Sutter Cane….

Ο Sutter Cane είναι ένας πολύ πετυχημένος συγγραφέας βιβλίων τρόμου ο οποίος εξαφανίζεται λίγες μέρες πριν να βγει το τελευταίο του βιβλίο το οποίο είναι το..... In the Mouth of Madnessκανείς δε το περίμενε αυτό ε;  Anyway ο Trent είναι σίγουρος οτι η όλη υπόθεση είναι ένα απλό publicity trick παρ’όλα αυτά αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση. Και εδώ ξεκινάει η παράνοια...

Η βοηθός του Sutter Cane, που θα ακολουθήσει τον Trent, θα του αποκαλύψει οτι μερικοί αναγνώστες του Cane παρουσιάζουν αποπροσανατολισμό, μερική αμνησία και άλλα φυσιολογικά πράγματα που μπορούν να προκύψουν από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αργότερα ο Trent θα βρει μια πιθανή τοποθεσία στην οποία πιστεύει οτι κρύβεται ο Cane, μια πόλη που λέγεται Hobbs End που εντελώς συμπτωματικά έχει το ίδιο όνομα με τη πόλη στην οποία διαδραματίζονται οι φανταστικές ιστορίες του Cane

Σε αυτή τη πόλη, η οποία δεν έχει ούτε έναν φυσιολογικό κάτοικο, ο Trent θα προσπαθήσει να βρει τον Cane και θα προσπαθήσει επίσης να κρατήσει σώα τη λογική του.

Γιατί είναι cult; Γιατί η παράνοια ποτέ δε φάνταζε πιο λογική. Γιατί την υπογράφει ο μετρ του είδους John Carpenter και την κατατάσσει στην Apocalypse Trilogy μαζί με το Prince of Darkness και τη ταινία που πήρε τη δεύτερη θέση (οι ταινίες σεναριακά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους). Και γιατί από κάποιο σημείο και μετά δεν υπάρχει ούτε ένας λογικός άνθρωπος στη ταινία (δικαιολογεί και το όνομα της η ταινία).









Νούμερο 2
The Thing



Η ταινία ξεκινάει με μια επιστημονική ομάδα κάπου στην Ανταρκτική, εκεί που όλα πάνε καλά και οι επιστήμονες κοιτάνε ανενόχλητοι τα μικροσκόπια τους κτλπ ξαφνικά ακούνε πυροβολισμούς και φυσιολογικά τρέχουν να δουν τι γίνεται. Όταν βγαίνουν έξω βλέπουν κάτι τρελούς Νορβηγούς σε ένα ελικόπτερο να κυνηγάνε με μανία ένα σκυλί, το ελικόπτερο όμως πέφτει (όχι από το σκύλο) και οι Νορβηγοί σκοτώνονται χωρίς να καταλάβει κανείς γιατί κυνηγάγανε τον σκύλο.

Οι επιστήμονες αποφασίζουν να κρατήσουν τον σκύλο και να στείλουν μια αποστολή στη Νορβηγική κατασκήνωση μήπως και καταλάβουν τη γίνεται. Όταν φτάνουν στη Νορβηγική κατασκήνωση τη βρίσκουν κατεστραμμένη και ανάμεσα στα ερείπια βρίσκουν και ένα περίεργο πτώμα με δύο κεφάλια το οποίο και αποφασίζουν να το πάρουν μαζί τους για να το εξετάσει ο γιατρός στη δικιά τους αποστολή. Ο γιατρός δε βρίσκει τίποτα περίεργο (πέρα από το διπλό άνω κεφάλι) και όλοι μένουν με την απορία...

Ε σύντομα όλες οι απορίες τους θα λυθούν... Τη νύχτα ο σκύλος θα μεταμορφωθεί σε μια άμορφη μάζα με πλοκάμια και θα σκοτώσει και τα υπόλοιπα σκυλιά που είχε η αποστολή για να σέρνουν το έλκηθρο. Αφού σκοτώσουν το πράγμα (κατάλαβες τον τίτλο τώρα ;) και το εξετάσει ο γιατρός θα καταλάβουν οτι το πράγμα είναι ένας εξωγήινος παρασιτικός οργανισμός που έχει την ικανότητα να μιμήτε άλλους οργανισμούς σε κυτταρικό επίπεδο κι έτσι να αντιγράφει τέλεια όποιον θέλει...

Κι εκεί αρχίζουν όλοι να υποπτεύονται τους πάντες, σα να μη φτάνει όμως αυτό ένας από τους επιστήμονες υπολογίζει οτι αν ο εξωγήινος οργανισμός φτάσει στον πολιτισμό τότε θα έχει αφομοιώσει όλο τον πληθυσμό τη Γης σε τρία χρόνια κι έτσι αποφασίζει να καταστρέψει το ελικόπτερο της αποστολής και να διασφαλίσει οτι κανείς δε θα φύγει από εκεί. Έχεις λοιπόν μερικούς επιστήμονες κι έναν πιλότο χωρίς ελικόπτερο περιορισμένους σε μια επιστημονική βάση στην Ανταρκτική χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο ξενιστής του εξωγήινου χωρίς πολλά όπλα και με τη θερμοκρασία σιγά σιγά να κατεβαίνει ( Α! Το ξέχασα αυτό πιο πάνω ε;) Everyday stuff…

Γιατί είναι cult; Γιατί τα εφέ ΔΕΝ είναι CGI παρ’ολα αυτά είναι πολύ πειστικά αλλά το πιο σημαντικό είναι οτι είναι φρικιαστικά. Γιατί είναι η πρώτη ταινία της Apocalypse Trilogy πάλι από τον John Carpenter. Και γιατί συνδυάζει τέλεια λίγο από κλειστοφοβία λίγο από παράνοια λίγο από μυστήριο και ολίγη από φρίκη.








Νούμερο 1
REC



Έχεις ακούσει την έκφραση “Diamonds in the rust” ; Ε για κάτι τέτοιες ταινίες έχει βγει. Η Ισπανία αρχίζει και αποκτάει παράδοση στις ταινίες τρόμου (El Orfanato, The Devils Backbone κτλπ..) παρ’όλα αυτά το REC ήταν είναι και κατά πάσα περίπτωση θα είναι οτι καλύτερο έχει να επιδείξει ο Ισπανικός κινηματογράφος σε αυτόν τον τομέα.

Ξεκινάμε με την Angela Vidal μια φιλόδοξη δημοσιογράφο που κάνει ένα μεταμεσονύκτιο ρεπορτάζ για τη ζωη των πυροσβεστών. Κάπου στην αρχή του ρεπορτάζ η πυροσβεστική δέχεται μια κλήση για μια εγκλωβισμένη γριά σε μια πολυκατοικία, οι πυροσβέστες ξεκινάνε και παρακινούν την Angela και τον κάμεραμαν της να τους ακολουθήσουν για να δουν μια τυπική αποστολή της πυροσβεστικής.

Όπως όλοι καταλαβαίνουν αυτή η αποστολή μόνο τυπική δεν είναι. Οι πυροσβέστες φτάνουν στη πολυκατοικία για να βρουν μερικούς ένοικους κάτω στο ισόγειο να τους περιμένουν κι εκεί που τους εξηγούν τη τρέχει με τη γρια ξαφνικά ένα πτώμα πέφτει από το πουθενά. Μετά το πρώτο σοκ οι πυροσβέστες πάνε να δουν τη γίνεται πάνω στο διαμέρισμα της ηλικιωμένης κυριούλας. Αφού βρούνε την γιαγιάκα αυτή μέσα σε μια κατάσταση λύσσας επιτίθεται σε ένα αστυνομικό και ένας άλλος αναγκάζεται να τη σκοτώσει, πράγμα που είναι πιο δύσκολο απ’ότι φαντάζεστε.

Μετά από λίγο στη πολυκατοικία φτάνει κι ένας “health inspector” φορώντας μια από εκείνες της περίεργες στολές που φοράνε στις επιδημίες και τους ενημερώνει οτι θέτει όλη τη πολυκατοικία σε καραντίνα κι οτι θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι έρευνες για να φύγουν, πράγμα που δε θα ήταν δύσκολα αν δεν άρχιζαν κι άλλοι ένοικοι, πυροσβέστες και λοιποί παρευρισκόμενοι να λυσσάνε και να επιτίθενται στους άλλους. Πολλοί νομίζουν οτι μιλάμε για zombies... ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, βασικά όχι απόλυτο γιατί δεν είναι ακριβώς zombies αλλά οκ μοιάζουν αρκετά...

Γιατί είναι cult; Γιατί είναι γυρισμένη με τη τεχνική που είδαμε στο Blair Witch Project αλλά ούτε σε ζαλίζει (γιατί τη χειρίζεται ο κάμεραμαν που ακολουθεί την ρεπόρτερ και άρα δε τρέμει με το παραμικρό) ούτε σε νευριάζει δείχνοντας συνέχεια άκυρα πλάνα τη στιγμή που γαμιέται το σύμπαν. Γιατί έκανε τόσο ντόρο που το Hollywood γύρισε ένα remake shot-for-shot και πάλι δε κατάφερε ούτε να πλησιάσει το αυθεντικό. Και γιατί βλέποντας τη τελευταία σκηνή θα σου πάρει τουλάχιστον μισή ώρα μετά το τέλος της ταινίας για να ξεκολλήσεις τα χέρια σου από τα μπράτσα της καρέκλας.


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

TOP 5 CULT MOVIES Part 1 Sci-Fi



Σήμερα θα ξεκινήσουμε μια ενότητα που θα ολοκληρωθεί σε 3 ή και 4 άρθρα. Θα μιλήσουμε για Cult ταινίες. Τι ενοούμε όμως με τον όρο Cult ταινία ?

Για τους λόγους του άρθρου Cult ταινία ορίζουμε μια ταινία η οποία όταν κυκλοφόρησε ψιλοπάτωσε στα ταμεία παρ’ όλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου και σε συγκεκριμένους κύκλους δημιούργησε ένα ισχυρό fan-base που κρατάει τη ταινία ζωντανή μέχρι και σήμερα. Συνήθως πρόκειται για ταινίες με σχετικά χαμηλή παραγωγή όμως για κάποιο μυστήριο λόγο αυτές οι ταινίες σου αρέσουν και σου μένουν για πολύ καιρό. Κι επειδή δε μπρούμε να βάλουμε ΟΛΑ τα είδη ταινιών στο ίδιο καζάνι θα ξεκινήσουμε με το είδος που ξεκίνησε τον όρο Cult Movie

                                                                                           
TOP 5 CULT MOVIES
(Part 1 Sci-Fi)



Νούμερο 5
The Mutant Chronicles



Ok Το παραδέχομαι ίσως να μην είμαι και τελείως αντικειμενικός με αυτή τη ταινία αλλά στο κάτω κάτω δικό μου blog είναι οπότε θα βάλω ότι θέλω...

10000 χρόνια πριν το έτος 2707 ,όπου εξελίσσεται η ταινία, μια “μηχανή” από το διάστημα έσκασε στη Γη. Αυτή η μηχανή μεταλλάσσει τους ανθρώπους σε άμυαλες μηχανές του κιμά που σκοτώνουν οτι κινείται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα τις επήρειας της μηχανής και οι μεταλλαγμένοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της Γης. Απελπισμένοι οι κληρικοί-ηγέτες διατάσσουν εκκένωση και μεταφορά της “ελιτ” της ανθρωπότητας στον Άρη αφήνοντας έτσι πίσω όποιον δεν έχει λεφτά ή κονέ για το εισιτήριο... Η μοναδική ευκαιρία αυτών που μένουν πίσω είναι μια αποστολή αυτοκτονίας ( εννοείται ) 20 ατόμων που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στη μηχανή και να τη καταστρέψουν.




Γιατί είναι Cult ;
Γιατί αν και εξελίσσεται στο 2707 η όλη ταινία έχει μια αισθητική ταινίας Β’ Παγκοσμίου. Γιατί είναι από τις λίγες ταινίες που χρησιμοποιούν τόσο πολύ CGI χωρίς να το παρακάνει. Και γιατί παίζει και η σκατόφατσα του Ron Perlman σαν μοναχός “ή θα σε ευλογήσω ή θα σε ξεσκίσω” Instant Classic


Νούμερο 4
Dark City



Όταν ρώτησαν τους δημιουργούς του Matrix  ποιες ήταν οι επιρροές τους αυτοί είπαν δύο ταινίες, το “Dark City” και το anime Ghost in the Shell” (για το οποίο θα πούμε άλλη φορά).

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τον John Murdoch ο οποίος ξυπνάει στο μπάνιο ενός ξενοδοχείου κοντά στο πτώμα μιας γυναίκας χωρίς να θυμάται τίποτα, σε μια πόλη στην οποία ποτέ δε ξημερώνει και τα πάντα ελέγχονται από τους “Strangers”. Οι “Strangers” είναι μια εξωγήινη φυλή οι οποίοι ελέγχουν τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης και στους οποίους “μηδενίζουν” τις αναμνήσεις κάθε μεσάνυχτα. Για κάποιο λόγο ο Murdoch δείχνει να μην επηρεάζεται από αυτό κι έτσι προσπαθεί να βρει απαντήσεις τη στιγμή που τον κυνηγάνε οι “strangers” και ένας αστυνομικός που τον θεωρεί ένοχο για το φόνο της γυναίκας στο ξενοδοχείο. Ο John αργότερα ανακαλύπτει οτι οι “Stranger” είναι ένα είδος προς εξαφάνιση και κάνουν πειράματα χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους ως ξενιστές για να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν.



Γιατί είναι Cult;
Γιατί η όλη ταινία έχει μια ατμόσφαιρα συνδυασμό film-noir και gothic. Γιατί αξίζει να δεις πως υλοποιείται το concept του collective consciousness των εξωγήινων. Και γιατί τη σκηνοθετεί ο θεός Alex Proyas των “The Crow” και “I, Robot”.



Νούμερο 3
TRON



Ο Kevin Flynn (Jeff Bridges) είναι ένας προγραμματιστής ιδιοφυΐα και game developer ο οποίος προσπαθεί να βρεί αποδείξεις οτι η εταιρεία (ENCOM) στην οποία εργαζόταν αντιγράφει τα παιχνίδια που είχε γράψει αυτός. Όταν όμως προσπαθεί να hackάρει τους servers της ENCOM το “Master Control Program” τον αντιλαμβάνεται και με τη βοήθεια ενός laser “ψηφιακής τηλεμεταφοράς” ψηφιοποιεί τον Flynn και τον περνά σαν πρόγραμμα μέσα στο software του υπολογιστή.
Εκεί ο Flynn θα δει κι άλλα προγράμματα ,τα οποία έχουν τη μορφή του δημιουργού τους, και θα δει κι από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στα προγράμματα που αρνούνται να συμμορφωθούν στις προσταγές του “Master Control Program”. Όλα τα “αντιφρονούντα” προγράμματα αναγκάζονται να συμμετέχουν σε θανάσιμους αγώνες μέσα σε αρένες.

Σε έναν από αυτούς τους αγώνες ο Flynn θα γνωρίσει το πρόγραμμα TRON και με τη βοήθεια του ο Flynn θα ανακαλύψει οτι σαν User έχει τη δυνατότητα να παραμετροποιεί τον ψηφιακό κόσμο. Μαζί θα προσπαθήσουν να νικήσουν το “M.C.P.” έτσι ώστε να γυρίσει ο Flynn στον πραγματικό κόσμο.



Γιατί είναι Cult;
Γιατί αν και βγήκε το 1982 τα εφέ της ταινίας ακόμα εντυπωσιάζουν. Γιατί παίζει ο  “ειμαι η προσωποποίηση της cultίλας” Jeff Bridges. Και γιατί παίζει με το θέμα του Artificial Intelligence VS Human για πρώτη φορά με τόση επιτυχία.



Νούμερο 2
They Live



Η ιστορία ξεκινάει με έναν άστεγο (ντούκι παρ’όλα αυτά) χωρίς όνομα (τον αποκαλούν Nada) που βρίσκει δουλεία σε μια οικοδομή. Αφού τελειώνει τη βάρδια ένας από τους εργάτες ,επίσης άστεγος, τον πάει σε ένα καταφύγιο απέναντι από μια μικρή εκκλησία. Όταν ο Nada παέι να δει την εκκλησία ανακαλύπτει οτι η χορωδία είναι ηχογραφημένη και οτι η εκκλησία είναι μια βιτρίνα για μια επιχείρηση που δε καταλαβαίνει. Πριν όμως προλάβει να καταλάβει τίποτα η αστυνομία επιτίθεται με μπουλντόζες στην εκκλησία τη κατεδαφίζει και συγχρόνως δέρνει και τον τυφλό παπά έτσι για λίγη extra κακία...

Την επόμενη μέρα ο Nada πηγαίνει στα ερείπια κι εκεί βρίσκει ένα χαρτόκουτο από αυτά που φόρτωναν οι άνθρωποι στης εκκλησίας με κάτι ζευγάρια μαύρα γυαλιά. Όταν τα φοράει βλέπει οτι οι διαφημιστικές πινακίδες έχουν υποσυνείδητα  μηνύματα τύπου “Obey”, “Consume”, ”Watch TV” και άλλες τέτοιες ομορφιές και επίσης βλέπει οτι μερικοί άνθρωποι συνήθως τραπεζικοί, παρουσιαστές ειδήσεων, αστυνομικοί, πολιτικοι κτλπ. είναι εξωγήινοι... Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε, οι εξωγήινοι ελέγχουν τα πάντα, πολιτικούς, κοινή γνώμη κτλπ. και ο Nada αποφασίζει να τους χαλάσει τα σχέδια...



Γιατί είναι Cult;
Γιατί την υπογράφει ο θρύλος John Carpenter. Γιατί σατιρίζει με μπόλικη δόση μαύρου χιούμορ το “αμερικάνικο όνειρο”. Και γιατί έχει μια από τις πιο macho ατάκες που έχουν ακουστεί σε ταινία...







Νούμερο 1
Blade Runner



Είμαστε στο έτος 2019 (γιατί όταν βγήκε η ταινία αυτό ήταν ακόμα πολύ μακριά) και η ανθρωπότητα έχει αποικήσει σε άλλους πλανήτες με τη βοήθεια ανδροειδών τα οποία είναι κατασκευασμένα γενετικά και εξωτερικά μοιάζουν ακριβώς σαν άνθρωποι. Προκειμένου τα ανδροειδή να μην αποκτούν αισθήματα και συνείδηση οι κατασκευαστές τους τα φτιάχνουν με περιορισμένη διάρκεια ζωής 4 χρόνων. Το πράγμα στραβώνει όταν κάποια “ελατωματικά” μοντέλα αποκτούν συνήδηση και επιστρέφουν στη Γη προκειμένου να παρατείνουν το χρόνο ζωής τους.

Εκείνη τη στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας αποφασίζει να στραφεί στον πρώην αστυνομικό Rick Deckard (Harrison Ford) ο οποίος στην αστυνομία είχε το πόστο του Blade Runner  δηλαδή ήταν αυτός που έψαχνε ανδροειδή και στη συνέχεια τα “απέσυρε”. O Deckard δέχεται αφού δει ένα βίντεο με ένα από τα ανδροειδή να σκοτώνει έναν άλλο Blade Runner. Στη συνέχεια όμως ο Deckard θα αρχίσει να αμφιβάλει για την “ηθική” του επαγγέλματος του...



Γιατί είναι Cult;
Γιατί είναι η ταινία που εφηύρε το είδος του Cyberpunk. Γιατί η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του Philip K. Dick (ενώς από τους πατέρες της επιστημονικής φαντασίας) “Do Androids Dream Of Electric Sheep ?” . Γιατί ο Ridley Scott σκηνοθέτης μεταξύ άλλων των “Alien”, “Gladiator”, “Hannibal” τη θεωρεί τη πιο ολοκληρωμένη και προσωπική του ταινία. Και γιατί μετα 30 χρόνια καμιά άλλη ταινία δεν έχει αγγίξει τόσο εύστοχα το θέμα της ηθικής γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη.